De WALHALLAb-aanpak
WALHALLAb biedt een warm welkom aan alle jongeren die het op school niet zien zitten of die binnen het reguliere onderwijs gewoonweg het werken met hun handen missen. Hoewel WALHALLAb niet alleen werken-met-je-handen betekent. Tijdens het maken van zelf opgezette werkstukken leren jongeren wat ze op dat moment in het onderwijs missen. Taalonderwijs, rekenen, plannen en calculeren: het hoort allemaal (ook) bij WALHALLAb. Deze vaardigheden zijn vervlochten met het werken aan een project, waarbij autonomie, verantwoordelijkheid, respect en werken op je eigen niveau (of alvast een stapje verder) vanzelfsprekend is.
Werkt het?
Op hun website en in diverse media staan praktijkverhalen die getuigen van de succesvolle aanpak van WALHALLAb. Succesvol, omdat veel jongeren teruggeleid worden naar school en omdat ze daarbij en passant veel basiskennis meekrijgen. Maar vooral succesvol omdat kinderen en jongeren opbloeien in deze omgeving. Zelfkennis en zelfvertrouwen, samenwerken, doelen stellen en je daarvoor inzetten, successen vieren en falen als een leermoment zien: het gebeurt allemaal binnen WALHALLAb.
Thuiszitters en andere dropouts
Het Nederlands Jeugdinstituut hanteert voor ‘thuiszitters’ de volgende definitie: leerplichtige kinderen en jongeren die niet bij een school staan ingeschreven (absoluut verzuim). In de afgelopen jaren lag het aantal thuiszitters rond de 5000 leerlingen per jaar. Van deze 5000 stroomt meer dan de helft succesvol terug naar reguliere onderwijs. Naast de thuiszitters zijn er duizenden leerplichtige kinderen en jongeren die langer dan drie maanden ongeoorloofd verzuimen, of die regelmatig spijbelen. Zie voor meer info: Cijfers over schoolverzuim | Nederlands Jeugdinstituut (nji.nl).
WALHALLAb valt regelmatig in de prijzen
WALHALLAb ontvangt regelmatig onderwijsprijzen, zoals de Janusz Korczak Prijs in 2014. Deze prijs wordt eenmaal per twee jaar door de Janusz Korczak Stichting toegekend aan een organisatie die op bijzondere wijze actief vormgeeft aan een pedagogische praktijk waarin kinderen tot hun recht komen - dit geheel in de geest van het gedachtegoed van Korczak. In 2022 heeft WALHALLAb de Spijker op z’n Kop-prijs in het leven geroepen: een blijk van waardering voor iemand die zich inzet voor thuiszitters en dropouts. Dit jaar ging de prijs naar Carry Roozemond van @Ingrado1 voor haar onorthodoxe inzet voor thuiszitters.