In een wereld waarin zaken als elektriciteit en levensmiddelen niet meer voorhanden zijn, draait het om overleven. En dat is precies wat de laatste 1 procent van de mensheid probeert te doen. In de serie volg je een groep van 10 à 15 mensen die naast het overleven ook naar de toekomst kijken. Hoe kunnen ze (samen)leven in een wereld zonder staat? Het sociaal contract is ontbonden. Werkt democratie nog steeds? Is dictatoriaal leiderschap gerechtvaardigd? Wat is het alternatief?
Rousseau en Hobbes
De afwezigheid van een staat leidt tot een morele zoektocht. Waar doe je goed aan in deze ‘natuurtoestand’? Er lijkt bij velen een natuurlijke moraal te zijn, die Jean-Jacques Rousseau zou duiden als empathie en medeleven. Maar schaarste aan voedsel, spullen en mensen leidt tot competitie met andere groepen overlevenden. Meer en meer worden ze geconfronteerd met een ‘oorlog van allen tegen allen’ zoals Thomas Hobbes die in Leviathan beschrijft.
Waanzinnige dilemma's
De hoofdpersoon in The Walking Dead, Rick Grimes, verandert langzaam van een rechtvaardige sheriff in een meedogenlo-ze beschermer van zijn groep. Om vervol¬gens in een moreel dilemma te geraken. Wil hij op deze manier leven? Kán hij op deze manier leven? En welk toekomst¬perspectief biedt dit handelen? Tegen de achtergrond van deze waanzinnige dilemma’s zie je de personages worstelen met bestaansvragen. Wat is de zin van het leven in een wereld zoals deze? Is het nog wel verantwoord om kinderen te krijgen? Hoe voed ik ze op en bovenal: waartoe voed ik ze op?
Bloederige zombies
The Walking Dead omvat inmiddels tien seizoenen en het elfde is halverwege. Een verrassende combinatie van griezelen en filosoferen. Vind je al die bloederige zombies maar niks? Probeer ze dan te bekijken als louter rekwisieten en richt je aandacht op de levende mensen. Want daar gebeurt het.