29 okt 2021 - We begrijpen niets van de politiek van de laatste decennia als we het vraagstuk van het klimaat niet centraal stellen. Dat is de prikkelende stelling van de Franse filosoof Bruno Latour. Volgens Latour hebben we een nieuw vocabulaire nodig om de uitdagingen van deze tijd succesvol aan te kunnen. Het is de taak van de toegepast filosoof ervoor te zorgen dat het nieuwe vocabulaire ingang vindt in de bestuurskamers van nationale en internationale organisaties.
Het recht op een schoon milieu is steeds meer een mensenrecht aan het worden.
Wat de zaak uniek maakt, is dat Shell zich volgens de rechter niet mag verschuilen achter het feit dat landelijke verplichtingen niet voor bedrijven gelden of dat haar consumenten en aandeelhouders geen boodschap hebben aan een snelle terugdringing van CO2.
Een gesprek agenderen en leiden over complexe praktijkvraagstukken vereist een stevige kennisbasis en heel wat overtuigingskracht.
Toch blijft de rol van de rechter in klimaatzaken controversieel. Mag de rechter iets zeggen over het milieu of is dat exclusief een taak voor politici en bestuurders? Veel juristen zijn van mening dat de rechter veel te ver is gegaan toen hij aan het einde van 2020 de Nederlandse staat dwong de uitstoot van broeikasgassen met 25 procent te verminderen ten opzichte van 1990. Zij vinden het milieu een zaak voor de politiek, waar de rechter zich niet mee moet bemoeien.
De toegepast filosoof heeft de ongemakkelijke taak om Shell duidelijk te maken dat het wel klopt wat het bedrijf doet, maar dat het niet deugt.